אריאל לוגוT

אריאל – מחזון למציאות

לאריאל היא אחת הערים הצעירות במדינת ישראל אבל אל תתנו לגילה הצעיר לבלבל אתכם. אריאל עברה הרבה תלאות ומכשולים שהקשו עליה עם הקמתה ועם שנותיה הראשונות ויחד עם זאת, מקימי אריאל עשו הכל כדי לבנות את העיר המסגסגת והצעירה שאנחנו רואים היום.

העיר הוקמה מתוך חזון של ארבעה אנשים, בוגרי התעשייה האווירית והצבאית אשר הרגישו עוד לפני כולם על הצורך בעיר יהודית גדולה בשומרון שתיתן שירותים מוניציפליים ליישובי האזור. הארבעה, הקימו את "גרעין תל אביב" והתרחבו למאתיים משפחות שנרתמו למשימה – הקמת עיר יהודית חדשה. 

אריאל נתפסת הרבה פעמים כעיר שנויה במחלוקת אך חשוב לדעת כי אריאל קיבלה את כל האישורים הנדרשים להקמתה. חברי "גרעין תל אביב" היו בקשר ישיר מול הממשלה וזו, אחרי כמה שנים של בקשות חוזרות, נענתה לבקשתם והקצתה להם את השטחים להתיישבות הצעירה.

אריאל, היא לא כמו מקומות אחרים ביהודה ושומרון שהוקמו מהר באישון לילה, אריאל הוקמה מתוך ארגון, מתוך חזון, מתוך הבנה רחבה יותר של המציאות. המתיישבים הראשונים באריאל, שהגיעו בסוף שנות ה-70 ליישב את העיר הצעירה, המשיכו בפועל את חלוצי העליות הראשונות עשרות שנים אחריהם. תושבי אריאל הראשונים, הגיעו לגבעה עזובה ובלתי מעובדת והתיישבו בבתים זמניים קטנים אחרי שהגיעו מהשפע של בתיהם במרכז הארץ (הרוב היו מהמרכז במקור, אך אין ספק שלא כולם).

מתיישבים באריאל

המתיישבים הראשונים בעיר הצעירה, העבירו את כל חייהם, כל רכושם, במשאיות אל העיר חסרת הכביש. דרך תלאות הם עברו עד הגעתם אל היעד המבוקש, זכרו, לא היו אפליקציית ניווטים באותם שנים והמתיישבים החדשים היו צריכים לנסוע בין כל הכפרים הערביים בסביבה, להתברבר ולהסתובב באזור כמה פעמים לפעמים עד שמצאו את הגבעה המיועדת שהולכת להוות ביתם החדש.

המתיישבים הגיעו ועברו להתגורר ב"אשקוביות", מבנה בטון שהיה נפוץ להשתמש בו באותן שנים בגלל שיטת הבניה המודולרית שאותם מבנים אפשרו ובעקבות כך, גם בניה מהירה. המתיישבים התמודדו עם ההלם של שינוי אורח החיים בזמן כל כך קצר אך רוח השליחות והציונות שכל הזמן ליוותה אותם, נתנה לכל החוויה נפח אחר, משמעותי יותר.

מתיישבים באריאל

המתיישבים עברו שנתיים לאחר מכן למבני קבע והתחילו לבנות את אופיה של העיר. סיפורים רבים של התושבים מספרים על כמה שוממת היתה הגבעה עליה הוקמה אריאל. הם מספרים על כך שעם הקמת הגינות הביתיות ושתילת הצמחים והעצים באזור, פתאום הגיעו קולות הציפורים שהיו כל כך חסרים למתיישבים החדשים על הגבעה. מתיישבי אריאל לקחו גבעה עזובה והפכו אותה לעיר תוססת מלאת חיים שמביאה לכל יישובי יהודה ושומרון שירותים נרחבים של בילוי, תעשיה ובירוקרטיה ובעיקר מביאה להם עוד פיסה של נחת ושלוה.

הופכים כמה שכונות לעיר

מתיישבי אריאל, המשיכו לבנות את העיר עם מרכזי בילוי ותעשיה שהוקמו בה וכן מכללה (היום- אוניברסיטת אריאל), מוסדות תרבות וחינוך, חנויות ובתי עסק רבים. יחד עם זאת, העיר צמחה אבל צמחה לאט. ראש העיר בשנות התשעים (שהוא גם ממייסדי העיר) החליט לקלוט אל העיר אריאל ששת אלפים עולים חדשים מברית המועצות שיעבו את אוכלוסיית העיר. הקליטה הגדולה הזו כמעט והכפילה את אוכלוסיית העיר ונתנה לה את הגושפנקה לה אריאל חיכתה כדי לבסס את מעמדה כעיר מרכזית בשומרון.

כמות התושבים של העיר נתנו לראש העיר ומעצת העירייה, את הכוח וההצדקה לבקש ממשלת ישראל השקעות בעיר, סבסודים שונים וכן שיפוץ ובניית כבישי גישה חדשים אל העיר ומחוצה לה. כעיר מרכזית בשומרות, אריאל שמה את כל הישובים היהודיים סביבה תחת אותה מטריה של דאגה להרמת האיכות החיים של התושבים באזור הפסטורלי.

רוב תושבי אריאל הינם חילונים אך יש זיקה דתית באריאל ולכולם מובנת החשיבות של השמירה על האופי היהודי של הישוב. אריאל קלטה גם כמה מפונים מגוש קטיף וכך ביססה מעט את הקהילה הדתית בעיר והיום, אריאל מוכרת בהרמוניה בה משולבים כל התרבויות והאמונות בעיר.

עיר צעירה לאנשים צעירים

אריאל בת פחות מחמישים ושומרת על תרבות חיה ותוססת. תושבי העיר צעירים גם הם וברובם, מורכבים ממשפחות צעירות שרואות את הפוטנציאל שמביאה העיר איתה. המחירים הנוחים באופן יחסי למגורים במרכז הארץ, מביאים גם הם קהלים שונים של אנשים לבנות את ביתם ומשפחתם באריאל ורמת החינוך והתרבות בעיר, ממשיכה לפתות משפחות להעתיק את חייהם לעיר השומרונית.

המכללה, מביאה לעיר סטודנטים וצעירים רבים אשכר מבלים בעיר את שנות לימודיהם. בתקופה הזו רבים מהם מתאהבים באריאל, מגלים את הפוטנציאל שלה ואת הנוחות שהיא מביאה ונחשפים ליתרונותיה הרבים הגלומים בין רחובות העיר. 

אריאל, ממשיכה להתפתח ולהפוך לעיר יותר ויותר צעירה למרות השנים שעוברות. העיר, מתאימה במיוחד למשפחות צעירות בזכות הנגישות הרבה למרכזי תעשיה ושירותים לאזרח (כמו קופות חולים, סניפי בנק, דואר ומוסדות ממשלתיים) כמו גם מרכזי תעשיה ובילוי וסביבת מגורים אורבנית אך יחד עם זאת, רגועה ושלוה. 

הסטודנטים שמגיעים לעיר מתערבבים בקהילה בזכות פעילויות קהילתיות שונות ועמותות רבות המציעות מלגות שונות בשביל הסטודנטים שתורמים כך חזרה לקהילה. המרפאה המתקדמת של האוניברסיטה, אשר מציעה את שירותי הרפואה גם לתושבי אריאל, מחברת גם היא את האוכלוסייה המקומית עם הסטודנטים ומאחדת את הקשר עוד יותר. 

היותה של אריאל עיר צעירה ותוססת, מאפשרת לאוכלוסיית העיר להנות מצד אחד במקומות בילוי ועסקים שונים ומצד שני, לא ללכת לאיבוד בתוך ים של אפשרויות. העיר אריאל, הוקמה מתוך חזון של ארבעה אנשים ופשוט לא מפסיקה לגדול. ההיסטוריה של אריאל קצרה בינתיים ויש לה רק לאן לגדול.